preskoči na sadržaj
Događanja

05.10. Čakovec, Promovirani spomenici arhitekture i likovnih umjetnosti u Međimurju

05. 10. 2010 Čakovec, 

Povodom obilježavanja 50 godišnjice škole, te mjeseca knjige, pod pokroviteljstvom ogranka Matice Hrvatske u Čakovcu I knjižnice Nikola Šubić Zrinski, bila je za širu javnost, zatim za učenike I profesore škole te županijske uzvanike, upriličena svečana promocija reprint izdanja knjige doktorice Anđele Horvat, konzervatorice I povjesničarke umjetnosti, pod naslovom “Spomenici arhitekture I likovnih umjetnosti u Međimurju”, odabrana kao prva u nizu manifestacija kojima ćemo do kraja 2010. I u čitavoj 2011. Godini slaviti značajan jubilej, 50 godina djelovanja Graditeljske škole.


Promocija je, uz osvrt na ovo značajno znanstveno djelo I temeljni izvornik za bilo kakvo razmatranje o arhitekturi I umjetnosti ovog kraja, programski vrlo suptilno bila obogaćena i izložbom umjetničkih fotografija „Međimurski pilovi“, kojom je Damir Klajić, također i nekadašnji učenik naše škole, gostovao i u Londonu, a u ovoj prigodi specifičnim, zgusnutim postavom, stvaralačkim fokusiranjem i kadriranjem u sutonu snimanih motiva, na impresivan način dočarao nam životnu dramu koju iznosi međimurski čovjek, ali i duhovnu snagu koju crpi kao potporu poklonaca koji mu u bespuću ravnice pružaju nadu i spas.

 

Promocija je završila prezentacijom Zorana Pazmana, dipl. ing. arh., ravnatelja škole, o već višeljetnim naporima da se škola otme pukom izvođenju kurikuluma redovnih i propisanih programa nastave u struci te pruži priliku mladim graditeljima da se senzibiliziraju za vrijednosti tradicionalnog građenja, njegovanja vještine tradicionalnih načina gradnje i to putem terenske nastave, organizirajući niz kolonija i ekskurzija s crtanjem i upoznavanjem starih, tradicionalnih objekata i lokaliteta, načina njihove gradnje i projektima poput CREDU u okviru prekogranične suradnje s madžarskom školom iz Nagykanizse Zsigmondy Vilmos és Széchenyi István, imajući za cilj osposobljavanje učenika za snimanje i dokumentiranje objekata kojima prijeti propadanje te trajno pohranjivanje njihove dokumentacije na digitalni portal.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Administrator   datum: 10. 11. 2010.

Tražilica

Kalendar
« Ožujak 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Dokumenti za prikaz

Anketa (mala)
Da li vam je poznat postupak izrade slamnatog pokrova?


preskoči na navigaciju